kizilay_banner_120X600
29.03.2024 - Gebze Haber

‘Çocuk edebiyatına çocuklar karar vermeli’

‘Çocuk edebiyatına çocuklar karar vermeli’

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği 10. Kitap Fuarı’nda açılışın ardından tüm salonlarda söyleşiler, kitapseverlerin yoğun katılımı ile başladı. Fuarın ilk gününde Kılavuz Gençlik Sahnesinde gerçekleştirilen “Çocuk Kitaplarında Pedagojik Duyarlılık ve Yanlış Avcılık” konulu söyleşide 10. Kitap Fuarı’nın onur konuğu yazar Mustafa Ruhi Şirin ile yazar Hüseyin Kaya ve yazar Mevlana İdris Zengin kitapsever, veliler ve çocuklar ile buluştu. Çocuk edebiyatı yazarları ‘Çocuk Edebiyatı’ temalı fuarda ‘çocuklar için yazılan kitapların içeriğine ve okunmasına çocuklar karar vermeli’ ortak görüşünde bulundular.

 

MEVLANA İDRİS MODERATÖRLÜK YAPTI

Söyleşiye moderatörlük yapan yazar Mevlana İdris Zengin, “Çocuk kitaplarında geçen herhangi bir ifade cımbızlanıp, pedagojik anlamda farklı algılanabiliyor. Herhangi bir çocuk kitabında yanlış bulunan bir şeye veli mi karar veriyor çocuk mu karar veriyor? Bunun bir sınırı var mıdır? Çocuk edebiyatı yazarlarını uzaydan gelen biri gibi lanse edilmenin hakkı var mı? Eğer okuduğumuz bir kitap bütünüyle onayladığımız bir kitapsa, içinde bizi değiştirecek bir şey yoksa, burada yeni bir şey okumuş olmayız. Kötüyü bilmeden iyiyi tespit edemeyiz. Herhangi bir kitaba bakarken farklı düşüncelerle karşılaşınca biraz sakin olmalıyız” dedi.

 

KÖKTEN İTİRAZIM VAR

Söyleşide 10. Kitap Fuarı’nın onur konuğu yazar Mustafa Ruhi Şirin ise, “Çocuk edebiyatı çocukların nasıl olmasına yönelik bir edebiyat alanı. Fakat buna önce yetişkinler karar veriyor. Hep belirleyici olan yetişkinler olmuş. Hep öğretici olması istenmiş. Bu modele kökten itirazım var. Burada hemen devreye sansür makası giriyor. Biz edebiyatçılar olarak çocukların tek tip kalıpta yetişmesini istemiyoruz. Çocuklarımızın hayalleri olması gerekiyor” dedi.

 

ÇOCUKLARDAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM

“Yazdığım kitapları önce çocukların görüşüne sunarak çıkardım” diyen Şirin, “Bir kitap yeni bir yolculuğa çıkartabiliyorsa orada çocuk hayal kurar ve hayalini değiştirir. Çocuklardan çok şey öğrendim. Yazdığım şiir, öykü, masal çocuklara değiniyor mu? Burada belirleyici önce çocuk olmalı. Yayıncılardan da önce çocukların görüşünü almalarını tercih ediyorum. Ne zaman bu anlayış ülkemize gelir, o zaman edebiyatta yol kat etmiş oluruz. Siz siz olun, kitaplarınızı kendiniz seçin” ifadelerine yer verdi.

 

BELİRLEYİCİ ÇOCUK OLMALI
Söyleşide “Tüm dünyadaki yetişkinler çocuğa ham madde muamelesi yapıyor” diyen yazar Hüseyin Kaya, “Özellikle son yıllarda tüm dünyada çocuk kitaplarına aynı bakış açısı var. Bununla beraber çocuklar çocukluğunu yaşayamıyor ve çocukça dünyaya bakamamış bireyler ortaya çıkıyor. Çocukluk temeli ilahi bir temeldir. Çocukların okuyacağı kitaplarda seçici ve belirleyici çocuk olmalıdır” şeklinde konuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
Real Time Web Analytics